Tervuerense Herder

De Tervuerense Herder is een hondenras dat bekend staat om zijn intelligentie, loyaliteit en veelzijdigheid. Dit ras, dat zijn oorsprong vindt in België, is een van de vier variëteiten van de Belgische Herders en is vernoemd naar het dorp Tervuren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het karakter, de afmeting en levensverwachting, de geschiedenis, de uitstraling, de verzorging en enkele leuke wetenswaardigheden van de Tervuerense Herder.

Land van oorsprong

De Tervuerense Herder komt oorspronkelijk uit België, waar het ras in de 19e eeuw werd ontwikkeld. Het ras is vernoemd naar het dorp Tervuren, een landelijke gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. De Tervuerense Herder werd oorspronkelijk gefokt als werkhond voor het hoeden van schapen en het bewaken van boerderijen, maar heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een veelzijdige hond die in verschillende rollen kan worden ingezet, waaronder als politiehond, zoek- en reddingshond, en als gezelschapshond.

Karakter

De Tervuerense Herder staat bekend om zijn intelligentie, loyaliteit en veelzijdigheid. Dit ras is zeer trainbaar en leert snel, waardoor het uitblinkt in verschillende hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en flyball. De Tervuerense Herder is ook een uitstekende waakhond, met een sterk beschermend instinct en een natuurlijke waakzaamheid.

Hoewel de Tervuerense Herder een actieve en energieke hond is, heeft hij ook een gevoelige kant. Dit ras heeft een sterke band met zijn familie en heeft veel aandacht en interactie nodig om gelukkig en evenwichtig te blijven. De Tervuerense Herder kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits hij op de juiste manier wordt gesocialiseerd.

Afmeting en levensverwachting

De Tervuerense Herder is een middelgrote hond, met een gemiddelde schouderhoogte van 56 tot 66 cm voor reuen en 54 tot 60 cm voor teven. Het gewicht varieert van 20 tot 30 kg voor reuen en 20 tot 25 kg voor teven.

De levensverwachting van de Tervuerense Herder is gemiddeld 12 tot 14 jaar, hoewel sommige honden langer kunnen leven met de juiste zorg en voeding.

Geschiedenis

De Tervuerense Herder is een van de vier variëteiten van de Belgische Herders, samen met de Groenendaeler, de Mechelaar en de Laekense Herder. Deze rassen werden in de 19e eeuw ontwikkeld in België, waar ze werden gebruikt als werkhonden voor het hoeden van schapen en het bewaken van boerderijen.

De Tervuerense Herder werd voor het eerst erkend als een apart ras in 1891, toen een hond genaamd Milsart werd tentoongesteld op een hondenshow in Brussel. Sindsdien is het ras in populariteit gegroeid, zowel in België als in andere delen van de wereld.

Uitstraling

De Tervuerense Herder is een elegante en goed geproportioneerde hond, met een sterke en atletische bouw. Het ras heeft een kenmerkende lange en dikke vacht, die meestal rood, zwart of grijs is, met een zwarte overlay. De vacht is bijzonder dik rond de nek, waardoor een soort ‘manen’ ontstaan, vooral bij reuen.

De Tervuerense Herder heeft een alerte en intelligente uitdrukking, met donkere, amandelvormige ogen en middelgrote, hoog aangezette oren die rechtop staan. De staart is lang en wordt laag gedragen wanneer de hond in rust is, maar wordt hoger gedragen wanneer de hond alert of opgewonden is.

Verzorging

De Tervuerense Herder heeft een lange en dikke vacht die regelmatige verzorging nodig heeft om klitten en vervilting te voorkomen. Het ras verhaart het hele jaar door, met een zwaardere rui in het voorjaar en de herfst. Dagelijks borstelen wordt aanbevolen tijdens deze periodes om de vacht in goede conditie te houden.

Naast de vachtverzorging heeft de Tervuerense Herder ook regelmatige lichaamsbeweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Dit ras is zeer actief en geniet van lange wandelingen, hardlopen, zwemmen en het spelen van spelletjes. Mentale stimulatie is ook belangrijk voor de Tervuerense Herder, die graag nieuwe dingen leert en uitdagingen aangaat.

Leuke wetenswaardigheden

De Tervuerense Herder is een veelzijdig ras dat in verschillende rollen kan worden ingezet. Naast zijn traditionele rol als herdershond, wordt de Tervuerense Herder ook gebruikt als politiehond, zoek- en reddingshond, en als hulphond voor mensen met een handicap.

De Tervuerense Herder heeft een aantal opmerkelijke prestaties op zijn naam staan. In 2010 won een Tervuerense Herder genaamd ‘Risky’ de titel ‘Best in Show’ op de prestigieuze Crufts hondenshow in het Verenigd Koninkrijk. In 2012 werd een Tervuerense Herder genaamd ‘Jagger’ de eerste hond van zijn ras die de titel ‘Grand Champion’ behaalde in de Verenigde Staten.

De Tervuerense Herder is een prachtig en veelzijdig ras dat een geweldige aanvulling kan zijn op het juiste gezin. Met zijn intelligentie, loyaliteit en energie is de Tervuerense Herder een hond die zowel een uitstekende werkhond als een liefdevolle gezelschapshond kan zijn.

Plaats een reactie