Tervueren

De Tervueren is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in België en behoort tot de groep van de Belgische herdershonden. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, loyaliteit en veelzijdigheid. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het karakter, de afmeting en levensverwachting, de geschiedenis, de uitstraling, de verzorging en enkele leuke wetenswaardigheden van de Tervueren.

Land van oorsprong

De Tervueren is een van de vier variëteiten van de Belgische herdershonden, naast de Groenendaeler, de Mechelaar en de Laekense. De naam Tervueren komt van het Belgische dorp Tervuren, waar dit ras voor het eerst werd gefokt. De Tervueren werd oorspronkelijk gebruikt als herdershond, maar door zijn intelligentie en veelzijdigheid wordt hij tegenwoordig ook ingezet als politiehond, speurhond, waakhond en gezinshond.

Karakter

De Tervueren staat bekend om zijn intelligentie, loyaliteit en veelzijdigheid. Hij is zeer gehecht aan zijn gezin en is altijd bereid om te werken. Dit ras is zeer alert en waakzaam, wat hem een uitstekende waakhond maakt. De Tervueren is ook zeer energiek en heeft veel beweging nodig. Hij is zeer leergierig en kan goed getraind worden. Dit ras kan soms wat gereserveerd zijn tegenover vreemden, maar is over het algemeen vriendelijk en goed met kinderen en andere huisdieren.

Afmeting en levensverwachting

De Tervueren is een middelgroot tot groot hondenras. De reuen hebben een schofthoogte van 60 tot 66 cm en wegen tussen de 25 en 30 kg. De teven zijn iets kleiner, met een schofthoogte van 56 tot 62 cm en een gewicht van 20 tot 25 kg. De levensverwachting van de Tervueren is ongeveer 10 tot 14 jaar, wat vrij gemiddeld is voor een hond van deze grootte.

Geschiedenis

De Tervueren werd voor het eerst gefokt in het Belgische dorp Tervuren in de late 19e eeuw. Het ras werd ontwikkeld door een lokale fokker genaamd M.F. Corbeel, die een hond wilde creëren die zowel een uitstekende herdershond als een goede waakhond was. Corbeel kruiste verschillende lokale herdershonden om de Tervueren te creëren. Het ras werd al snel populair in België en later ook in andere delen van de wereld.

Uitstraling

De Tervueren is een elegante en krachtige hond met een atletisch lichaam. Hij heeft een dikke, dubbele vacht die meestal zwart en bruin is, met een zwarte overlay. De vacht is lang en recht, met een dikke ondervacht. De Tervueren heeft een krachtige, brede kop met donkere, amandelvormige ogen en grote, rechtopstaande oren. Zijn staart is lang en wordt meestal laag gedragen.

Verzorging

De Tervueren heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatige verzorging nodig heeft. Hij moet minstens een keer per week grondig geborsteld worden om klitten en dode haren te verwijderen. Tijdens de ruiperiodes, meestal in de lente en de herfst, moet hij vaker geborsteld worden. De Tervueren heeft ook regelmatige lichaamsbeweging nodig. Hij houdt van lange wandelingen, hardlopen, zwemmen en spelen. Dit ras kan goed getraind worden en houdt van mentale uitdagingen.

Leuke wetenswaardigheden

  • De Tervueren is vernoemd naar het Belgische dorp Tervuren, waar het ras voor het eerst werd gefokt.
  • De Tervueren is een van de vier variëteiten van de Belgische herdershonden, naast de Groenendaeler, de Mechelaar en de Laekense.
  • De Tervueren werd oorspronkelijk gebruikt als herdershond, maar wordt tegenwoordig ook ingezet als politiehond, speurhond, waakhond en gezinshond.
  • De Tervueren heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatige verzorging nodig heeft.
  • De Tervueren is zeer intelligent en kan goed getraind worden.

Samenvattend, de Tervueren is een intelligent, loyaal en veelzijdig hondenras dat zowel een uitstekende werkhond als een liefdevolle gezinshond kan zijn. Met de juiste verzorging en training kan de Tervueren een geweldige metgezel zijn.

Plaats een reactie