Shar Pei

De Shar Pei is een uniek en fascinerend hondenras dat bekend staat om zijn diepe rimpels en blauwzwarte tong. Dit ras, dat oorspronkelijk uit China komt, heeft een rijke geschiedenis en een onderscheidend uiterlijk dat het onmiddellijk herkenbaar maakt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken, geschiedenis, verzorging en leuke feiten over de Shar Pei.

Land van oorsprong

De Shar Pei is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in China. Hoewel de exacte oorsprong van het ras onbekend is, zijn er afbeeldingen en beeldjes van honden die sterk op de Shar Pei lijken, die dateren uit de Han-dynastie (206 v.Chr. tot 220 n.Chr.). Deze honden werden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder jagen, hoeden en zelfs als waakhonden.

Afmeting en levensverwachting

De Shar Pei is een middelgroot ras. Volwassen mannetjes hebben een gemiddelde hoogte van 46 tot 51 centimeter, terwijl volwassen vrouwtjes iets kleiner zijn, met een gemiddelde hoogte van 44 tot 51 centimeter. Wat betreft het gewicht, volwassen mannetjes wegen tussen de 25 en 30 kilogram, terwijl volwassen vrouwtjes tussen de 18 en 25 kilogram wegen.

De levensverwachting van de Shar Pei is ongeveer 8 tot 12 jaar. Dit is vrij typisch voor een hond van deze grootte. Net als bij alle rassen, kan de levensverwachting van een Shar Pei worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder genetica, voeding, lichaamsbeweging en algemene gezondheidszorg.

Karakter

De Shar Pei staat bekend om zijn loyale en onafhankelijke karakter. Ze zijn vaak gereserveerd en wantrouwend tegenover vreemden, maar zijn zeer toegewijd aan hun familie. Ze zijn intelligent en kunnen soms koppig zijn, wat betekent dat ze een eigenaar nodig hebben die consequent is met training.

Shar Pei’s zijn over het algemeen goed met kinderen en kunnen goed overweg met andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan met hen zijn opgegroeid. Ze hebben een matige energiebehoefte en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Uitstraling

De Shar Pei is misschien wel het meest bekend om zijn diepe rimpels. Deze rimpels zijn het meest prominent aanwezig bij puppy’s, maar sommige volwassen Shar Pei’s behouden een aantal van deze rimpels. De vacht van de Shar Pei is kort en hard en kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder zwart, rood, crème en blauw.

Verzorging

De Shar Pei heeft een vacht die weinig verzorging nodig heeft. Een wekelijkse borstelbeurt is meestal voldoende om de vacht er op zijn best uit te laten zien. Ze zijn geen zware verliezers, maar ze hebben wel een “verhaarseizoen” waarin ze meer haar verliezen dan normaal.

Vanwege hun rimpels kan de Shar Pei gevoelig zijn voor huidproblemen. Het is belangrijk om de rimpels regelmatig schoon en droog te houden om infecties te voorkomen. Daarnaast hebben Shar Pei’s, net als alle honden, regelmatige lichaamsbeweging, een gebalanceerd dieet en regelmatige veterinaire controles nodig om gezond te blijven.

Leuke wetenswaardigheden

De naam “Shar Pei” betekent letterlijk “zandhuid” in het Kantonees, wat verwijst naar de korte en ruwe vacht van de hond. Een andere interessante eigenschap van de Shar Pei is hun blauwzwarte tong. Ze zijn een van de weinige hondenrassen die deze eigenschap hebben, de andere is de Chow Chow, een ander ras dat ook uit China komt.

In de jaren 70 was de Shar Pei bijna uitgestorven. Dankzij de inspanningen van een Hongkongse fokker en liefhebbers over de hele wereld, is het ras gered en is het nu geliefd bij veel mensen over de hele wereld.

De Shar Pei is een uniek en fascinerend ras met een rijke geschiedenis en een onderscheidend uiterlijk. Met de juiste zorg en training kan de Shar Pei een geweldige metgezel zijn voor het juiste gezin.

Plaats een reactie