Presa Canario

De Presa Canario, ook wel bekend als de Canarische Dog, is een indrukwekkend hondenras dat afkomstig is uit de Canarische Eilanden. Dit ras staat bekend om zijn kracht, moed en onwrikbare loyaliteit aan zijn familie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken, geschiedenis, verzorging en enkele interessante feiten over de Presa Canario.

Land van oorsprong

De Presa Canario is afkomstig van de Canarische Eilanden, een groep eilanden gelegen in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko. Het ras is ontstaan op de eilanden Gran Canaria en Tenerife, waar het werd gebruikt voor het hoeden van vee en als waakhond. De naam ‘Presa Canario’ betekent letterlijk ‘Canarische vanghond’, wat verwijst naar de oorspronkelijke functie van het ras als veehoeder.

Afmeting en levensverwachting

De Presa Canario is een groot en krachtig hondenras. Reuen bereiken een gemiddelde schouderhoogte van 60 tot 65 centimeter en wegen tussen de 45 en 57 kilogram. Teven zijn iets kleiner, met een gemiddelde schouderhoogte van 56 tot 61 centimeter en een gewicht tussen de 38 en 45 kilogram. Ondanks hun grootte zijn Presa Canario’s behendige en snelle honden.

Wat betreft de levensverwachting, kan een gezonde Presa Canario gemiddeld 9 tot 11 jaar oud worden. Net als bij andere grote hondenrassen, is een goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging essentieel om hun gezondheid en levensduur te bevorderen.

Karakter

De Presa Canario is een moedige, zelfverzekerde en evenwichtige hond. Ze zijn zeer loyaal aan hun familie en kunnen zeer beschermend zijn. Dit maakt hen uitstekende waakhonden. Ondanks hun intimiderende uiterlijk, zijn Presa Canario’s over het algemeen rustige en kalme honden. Ze zijn intelligent en leergierig, maar kunnen ook koppig zijn, wat een consequente en geduldige training vereist.

Hoewel ze goed kunnen opschieten met kinderen en andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid, kunnen Presa Canario’s terughoudend en wantrouwend zijn tegenover vreemden en onbekende honden. Vroege socialisatie is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat ze uitgroeien tot goed aangepaste volwassen honden.

Geschiedenis

De Presa Canario heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. Het ras is ontstaan uit een mix van inheemse hondenrassen en geïmporteerde Mastiff- en Bulldog-achtige honden die door Spaanse kolonisten naar de Canarische Eilanden werden gebracht. Deze honden werden gebruikt voor het hoeden van vee en als waakhonden.

In de 19e en vroege 20e eeuw werd de Presa Canario ook gebruikt in hondengevechten, een praktijk die gelukkig nu verboden is. In de jaren 70 van de vorige eeuw was het ras bijna uitgestorven, maar dankzij de inspanningen van een groep toegewijde fokkers is de Presa Canario gered en is hun populatie weer gegroeid.

Uitstraling

De Presa Canario heeft een krachtige en imposante uitstraling. Ze hebben een breed, vierkant hoofd met een sterke kaak en donkere, amandelvormige ogen. Hun oren zijn meestal gecoupeerd, hoewel dit in veel landen nu verboden is. De vacht van de Presa Canario is kort en ruw, en komt in een verscheidenheid aan kleuren, waaronder gestroomd en verschillende tinten fawn.

Verzorging

De Presa Canario heeft een lage tot matige verzorgingsbehoefte. Hun korte vacht moet wekelijks worden geborsteld om dode haren te verwijderen en hun huid gezond te houden. Ze zijn geen zware verharenders, maar ze kunnen seizoensgebonden verharen.

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor dit actieve en energieke ras. Ze hebben dagelijks lange wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Training moet consistent en positief zijn, met veel lof en beloningen.

Leuke wetenswaardigheden

Enkele interessante feiten over de Presa Canario zijn:

  • De Presa Canario is het nationale symbool van Gran Canaria.
  • Ze hebben een zeer krachtige beet, die wordt geschat op 540 psi (pound per square inch), wat sterker is dan die van een Pitbull of een Rottweiler.
  • Hoewel ze intimiderend kunnen zijn, zijn Presa Canario’s bekend om hun zachte en liefdevolle aard tegenover hun familie.

Samenvattend, de Presa Canario is een indrukwekkend en loyaal hondenras dat een ervaren en toegewijde eigenaar vereist. Met de juiste training en socialisatie, kunnen ze uitstekende gezelschapshonden en waakhonden zijn.

Plaats een reactie