Picardische Herder

De Picardische Herder, ook wel bekend als de Berger Picard, is een uniek en charmant hondenras dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk. Dit ras is geliefd om zijn vriendelijke en loyale karakter, zijn robuuste uiterlijk en zijn onvermoeibare werklust. In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken, geschiedenis en verzorging van de Picardische Herder.

Land van oorsprong

De Picardische Herder is een van de oudste herdershondenrassen uit Frankrijk. Het ras is vernoemd naar de regio Picardië in het noorden van Frankrijk, waar het al eeuwenlang wordt gebruikt voor het hoeden en beschermen van schapen. Ondanks zijn lange geschiedenis en belangrijke rol in de Franse herderscultuur, is de Picardische Herder buiten zijn thuisland relatief onbekend.

Karakter

De Picardische Herder staat bekend om zijn vriendelijke en loyale karakter. Deze honden zijn zeer gehecht aan hun familie en zijn vaak gereserveerd, maar niet agressief, tegenover vreemden. Ze zijn intelligent en leergierig, wat ze gemakkelijk te trainen maakt. Bovendien zijn ze zeer energiek en hebben ze een sterke werklust, wat betekent dat ze veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig hebben.

Hoewel de Picardische Herder een uitstekende gezinshond kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat dit ras is gefokt om te werken. Ze hebben een sterke herdersinstinct en kunnen proberen om kinderen of andere huisdieren te ‘hoeden’. Ze kunnen ook wat koppig zijn, wat betekent dat ze een eigenaar nodig hebben die consequent is in hun training.

Afmeting en levensverwachting

De Picardische Herder is een middelgroot tot groot hondenras. Reuen bereiken een hoogte van 60 tot 65 cm aan de schouder, terwijl teven iets kleiner zijn met een hoogte van 55 tot 60 cm. Het gewicht varieert van 23 tot 32 kg, afhankelijk van de grootte en het geslacht van de hond.

Wat betreft de levensverwachting, kunnen Picardische Herders gemiddeld 12 tot 14 jaar oud worden. Dit is vrij lang voor een hond van hun grootte, wat gedeeltelijk kan worden toegeschreven aan hun robuuste gezondheid en actieve levensstijl.

Geschiedenis

De Picardische Herder is een zeer oud ras, met wortels die teruggaan tot de 9e eeuw. Ze zijn nauw verwant aan andere Franse herdershonden, zoals de Beauceron en de Briard. De Picardische Herder werd oorspronkelijk gebruikt voor het hoeden en beschermen van schapen, en was een onmisbaar onderdeel van de landelijke economie in Picardië.

Hoewel het ras bijna uitstierf tijdens de twee wereldoorlogen, werd het gered door toegewijde fokkers en liefhebbers. Vandaag de dag is de Picardische Herder nog steeds een zeldzaam ras, maar zijn populariteit groeit gestaag, zowel in Frankrijk als daarbuiten.

Uitstraling

De Picardische Herder heeft een onderscheidende en aantrekkelijke uitstraling. Ze hebben een sterke en gespierde bouw, met een diepe borst en een rechte rug. Hun hoofd is lang en smal, met expressieve ogen en grote, rechtopstaande oren. Een van de meest opvallende kenmerken van de Picardische Herder is zijn ruige vacht, die varieert van fawn tot brindle en grijs.

Verzorging

De Picardische Herder heeft een ruige, weerbestendige vacht die regelmatige verzorging vereist. Ze moeten minstens een keer per week worden geborsteld om klitten en matten te voorkomen. Omdat hun vacht van nature olieachtig is, hoeven ze niet vaak te worden gewassen – meestal is een keer per maand voldoende.

Naast de vachtverzorging hebben Picardische Herders ook regelmatige lichaamsbeweging nodig. Dit kan bestaan uit dagelijkse wandelingen, speelsessies in de tuin, of activiteiten zoals behendigheidstraining of herding events. Ze hebben ook een uitgebalanceerd dieet nodig om hun gezondheid en energieniveau te behouden.

Leuke wetenswaardigheden

Enkele leuke wetenswaardigheden over de Picardische Herder zijn dat het ras bijna uitstierf tijdens de wereldoorlogen, maar werd gered door toegewijde fokkers. Ook zijn ze te zien geweest in verschillende films en tv-shows, waaronder de Franse film “Elle s’appelait Sarah” en de Amerikaanse tv-show “Because of Winn-Dixie”.

De Picardische Herder is een uniek en charmant hondenras dat een geweldige aanvulling kan zijn op het juiste gezin. Met hun vriendelijke en loyale karakter, hun robuuste uiterlijk en hun onvermoeibare werklust, zijn ze zeker een ras dat het overwegen waard is voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe viervoetige vriend.

Plaats een reactie