Pekingese

De Pekingese is een klein, maar moedig hondenras dat bekend staat om zijn waardige houding en prachtige vacht. Dit ras, dat zijn oorsprong vindt in China, heeft een rijke geschiedenis en is een favoriet bij hondenliefhebbers over de hele wereld. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken, geschiedenis, verzorging en leuke feiten over de Pekingese.

Land van oorsprong en geschiedenis

De Pekingese, ook wel bekend als de Pekinees of de Leeuwhond, komt oorspronkelijk uit China. Het ras is vernoemd naar de stad Peking, het huidige Beijing. De Pekingese heeft een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat en was ooit het exclusieve bezit van de Chinese keizerlijke familie. Deze honden werden beschouwd als heilige dieren en het was zelfs strafbaar om er een te stelen of te verwonden.

De Pekingese werd in de 19e eeuw geïntroduceerd in het Westen na de Opiumoorlog, toen Britse troepen de Verboden Stad binnenvielen en vijf van deze honden mee terug namen naar Engeland. Koningin Victoria was een van de eerste westerse eigenaren van een Pekingese. Het ras werd in 1906 door de American Kennel Club erkend.

Karakter

De Pekingese staat bekend om zijn moedige en onafhankelijke karakter. Ze zijn vaak gereserveerd en waardig, maar kunnen ook heel aanhankelijk zijn naar hun eigenaren toe. Hoewel ze klein zijn, zijn ze niet bang en zullen ze hun territorium fel verdedigen. Ze kunnen wantrouwend zijn tegenover vreemden en andere honden, maar met de juiste socialisatie kunnen ze goed overweg met anderen.

De Pekingese is intelligent en kan soms koppig zijn, wat de training soms een uitdaging kan maken. Ze hebben een sterke eigen wil en hebben een eigenaar nodig die geduldig en consistent is. Ondanks hun kleine formaat hebben ze een sterke persoonlijkheid en zijn ze niet bang om hun mening te geven.

Afmeting en levensverwachting

De Pekingese is een klein hondenras, met een gemiddelde hoogte van 15 tot 23 centimeter en een gewicht tussen de 3 en 6 kilogram. Ondanks hun kleine formaat zijn ze stevig en gespierd, met een brede borst en een korte, sterke rug.

De levensverwachting van de Pekingese is relatief hoog, met een gemiddelde van 12 tot 15 jaar. Sommige Pekingezen kunnen zelfs tot 20 jaar oud worden. Ze zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen, oogproblemen en huidallergieën.

Uitstraling

De Pekingese is een opvallend hondenras, met een prachtige, lange vacht, een plat gezicht en grote, uitdrukkingsvolle ogen. Hun vacht kan in een verscheidenheid aan kleuren komen, waaronder fawn, zwart, wit, crème, grijs, en een combinatie van deze kleuren. Ze hebben een dikke ondervacht en een lange, rechte bovenvacht die regelmatige verzorging vereist.

De Pekingese heeft een unieke, rollende gang die vaak wordt omschreven als een “leeuwenloop”. Dit komt door hun brede borst en korte, gebogen poten. Hun gezicht is plat met diepe rimpels, en ze hebben een kleine, zwarte neus en grote, donkere ogen die een alerte en intelligente uitdrukking geven.

Verzorging

De Pekingese vereist regelmatige verzorging om hun vacht mooi en gezond te houden. Ze moeten minstens een paar keer per week worden geborsteld om klitten en matten te voorkomen. Ze kunnen ook regelmatig een professionele trimbeurt nodig hebben.

Naast de vachtverzorging hebben Pekingezen ook regelmatige oog- en oorcontroles nodig, evenals tandenpoetsen. Ze kunnen gevoelig zijn voor oververhitting, dus het is belangrijk om ze op warme dagen koel te houden en ervoor te zorgen dat ze niet te veel inspanning leveren.

Leuke wetenswaardigheden

Er zijn veel interessante feiten over de Pekingese. Hier zijn er een paar:

  • De Pekingese wordt in China ook wel “leeuwhond” genoemd vanwege hun gelijkenis met Chinese leeuwenbeelden.
  • Ze hebben een unieke “leeuwenloop” vanwege hun brede borst en korte, gebogen poten.
  • De Pekingese was een van de eerste rassen die werd erkend door de American Kennel Club.
  • Ze werden ooit beschouwd als heilige honden in China, en het was strafbaar om er een te stelen of te verwonden.

De Pekingese is een uniek en fascinerend hondenras met een rijke geschiedenis en een sterk karakter. Ze zijn klein maar moedig, en met de juiste zorg en training kunnen ze geweldige huisdieren zijn.

Plaats een reactie