Kishu

De Kishu is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Japan. Dit ras, dat bekend staat om zijn moed, loyaliteit en rustige karakter, is een van de zes inheemse Japanse hondenrassen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken, geschiedenis, uitstraling, verzorging en enkele interessante feiten over de Kishu.

Oorsprong en geschiedenis

De Kishu stamt af van honden die al duizenden jaren in Japan leven. Ze zijn vernoemd naar de Kishu-regio, nu bekend als de Wakayama en Mie prefecturen, waar ze oorspronkelijk werden gefokt. De Kishu werd gebruikt voor de jacht op groot wild zoals herten en wilde zwijnen, waarbij ze hun prooi in stilte benaderden en vasthielden totdat de jager arriveerde.

In 1934 werd de Kishu officieel erkend als een nationaal monument in Japan, waardoor de export van het ras werd verboden. Dit heeft bijgedragen aan het behoud van de zuiverheid van het ras, maar heeft ook geleid tot een relatieve onbekendheid buiten Japan.

Karakter

De Kishu staat bekend om zijn moed en vastberadenheid, eigenschappen die hem tot een uitstekende jachthond maken. Ze zijn ook zeer loyaal en vormen sterke banden met hun familie. Hoewel ze gereserveerd kunnen zijn tegenover vreemden, zijn ze nooit agressief zonder reden.

De Kishu is een intelligent ras dat snel leert, maar ze hebben een sterke wil en kunnen soms koppig zijn. Ze hebben een ervaren eigenaar nodig die consequent is in de training. Ondanks hun jachtinstinct kunnen ze goed overweg met andere huisdieren als ze van jongs af aan met hen worden gesocialiseerd.

Uiterlijk

De Kishu is een middelgroot tot groot hondenras. Reuen bereiken een hoogte van 49 tot 55 centimeter aan de schouder, terwijl teven iets kleiner zijn, met een hoogte van 43 tot 49 centimeter. Ze wegen tussen de 14 en 27 kilogram.

Ze hebben een korte, rechte vacht die in de winter dikker wordt. De meest voorkomende kleur is wit, hoewel ze ook in andere kleuren zoals rood, zwart en sesam (een mix van zwart en witte haren) kunnen voorkomen. Ze hebben een krachtige, gespierde bouw en een alerte uitdrukking.

Verzorging

De vacht van de Kishu is relatief onderhoudsarm. Een wekelijkse borstelbeurt is meestal voldoende om de vacht schoon en vrij van losse haren te houden. Tijdens de ruiperiode, die meestal twee keer per jaar plaatsvindt, moet de vacht vaker worden geborsteld.

Net als bij alle honden, moeten de tanden van de Kishu regelmatig worden gepoetst en de nagels moeten worden geknipt als ze niet van nature slijten. Het is ook belangrijk om de oren regelmatig te controleren op tekenen van infectie.

Levensverwachting en gezondheid

De Kishu is een over het algemeen gezond ras met een gemiddelde levensverwachting van 11 tot 13 jaar. Ze hebben echter, net als alle rassen, een risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Enkele van de aandoeningen die in het ras kunnen voorkomen, zijn heupdysplasie, allergieën en oogproblemen.

Leuke wetenswaardigheden

Hoewel de Kishu een relatief onbekend ras is buiten Japan, hebben ze een aantal unieke kenmerken die ze onderscheiden. Hier zijn enkele leuke feiten over de Kishu:

  • De Kishu wordt vaak verward met de Akita, een ander Japans hondenras. Hoewel ze enige gelijkenis vertonen, zijn ze duidelijk verschillende rassen met verschillende kenmerken.
  • De Kishu heeft een uniek ‘blafgedrag’. Ze blaffen niet vaak, en als ze dat wel doen, is het meestal een enkele, scherpe blaf. Dit komt door hun geschiedenis als stille jachthonden.
  • Hoewel de meeste Kishu’s wit zijn, waren ze dat niet altijd. Vroeger kwamen ze in een verscheidenheid aan kleuren, maar wit werd de dominante kleur door selectief fokken.

De Kishu is een uniek en fascinerend hondenras met een rijke geschiedenis en een sterk karakter. Hoewel ze misschien niet de juiste keuze zijn voor elke hondenbezitter, kunnen ze een geweldige metgezel zijn voor de juiste persoon of familie.

Plaats een reactie