Hovawart

De hovawart is een hondenras dat oorspronkelijk uit Duitsland komt. Het is een ras dat bekend staat om zijn veelzijdigheid, intelligentie en loyaliteit. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het karakter, de afmeting en levensverwachting, de geschiedenis, de uitstraling, de verzorging en enkele leuke wetenswaardigheden van dit bijzondere hondenras.

Karakter van de hovawart

Hovawarts staan bekend om hun evenwichtige en vriendelijke karakter. Ze zijn zeer loyaal aan hun familie en kunnen uitstekend overweg met kinderen. Ze zijn intelligent en leergierig, wat betekent dat ze relatief gemakkelijk te trainen zijn. Echter, hun intelligentie betekent ook dat ze zich snel kunnen vervelen, dus het is belangrijk om ze mentaal gestimuleerd te houden.

Hoewel ze vriendelijk zijn, kunnen hovawarts ook waakzaam en beschermend zijn. Ze zijn van nature wantrouwend tegenover vreemden, maar zullen niet agressief zijn zonder provocatie. Dit maakt ze uitstekende waakhonden.

Land van oorsprong

De hovawart komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het ras werd voor het eerst erkend in de 13e eeuw en werd oorspronkelijk gebruikt als waakhond op boerderijen. De naam ‘hovawart’ is afgeleid van de Middelhoogduitse termen ‘hova’, wat ‘hof’ betekent, en ‘wart’, wat ‘bewaker’ betekent. Dit weerspiegelt de oorspronkelijke rol van de hovawart als bewaker van boerderijen en landgoederen.

Afmeting en levensverwachting

Hovawarts zijn grote honden. Mannetjes hebben een gemiddelde hoogte van 63 tot 70 centimeter, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn met een gemiddelde hoogte van 58 tot 65 centimeter. Het gewicht varieert van 25 tot 40 kilogram, afhankelijk van het geslacht en de individuele hond.

De levensverwachting van een hovawart is ongeveer 10 tot 14 jaar. Dit is vrij lang voor een hond van dit formaat, wat de algemene gezondheid en vitaliteit van het ras weerspiegelt.

Geschiedenis van de hovawart

Zoals eerder vermeld, werd de hovawart voor het eerst erkend in de 13e eeuw in Duitsland. Het ras werd gebruikt als waakhond op boerderijen en landgoederen. Echter, tegen het einde van de 19e eeuw was het ras bijna uitgestorven.

In de jaren 1920 begon een Duitse fokker genaamd Kurt Friedrich König met een poging om het ras te herstellen. Hij gebruikte verschillende rassen, waaronder de Duitse herder, de Newfoundlander en de Leonberger, om de hovawart opnieuw te creëren. Zijn inspanningen waren succesvol en het ras werd in 1937 officieel erkend door de Duitse Kennel Club.

Uitstraling van de hovawart

Hovawarts zijn indrukwekkende honden met een krachtige en robuuste uitstraling. Ze hebben een lang, golvend en dicht dubbel vacht die in drie kleuren kan komen: zwart, zwart en goud, en blond. Hun ogen zijn donker en amandelvormig, wat bijdraagt aan hun intelligente uitstraling.

Ze hebben een brede borst en een sterke, rechte rug. Hun staart is lang en wordt in een lichte boog gedragen. Al met al geeft de hovawart een indruk van kracht en waardigheid.

Verzorging van de hovawart

De vacht van de hovawart vereist regelmatige verzorging. Het is aan te raden om de vacht minstens een keer per week te borstelen om klitten en matten te voorkomen. Tijdens het rui seizoen kan het nodig zijn om vaker te borstelen.

Hovawarts zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. Ze genieten van lange wandelingen, hardlopen en spelen. Het is ook belangrijk om hun geest bezig te houden met training en spelletjes.

Net als alle honden hebben hovawarts regelmatige veterinaire zorg nodig. Dit omvat vaccinaties, ontworming en regelmatige controles. Het is ook belangrijk om hun oren schoon te houden en hun tanden regelmatig te poetsen.

Leuke wetenswaardigheden

Enkele leuke wetenswaardigheden over de hovawart zijn:

  • De hovawart is een van de weinige rassen die officieel erkend is als een ‘werkhond’ in Duitsland.
  • Hoewel ze bekend staan om hun waakzaamheid, zijn hovawarts ook bekend om hun liefde voor slapen. Ze kunnen vaak worden gevonden dutje doen in de zon of op een comfortabele plek in huis.
  • De hovawart heeft een zeer goede neus en wordt soms gebruikt als zoek- en reddingshond.

Samenvattend, de hovawart is een veelzijdig, intelligent en loyaal hondenras. Ze zijn uitstekende gezelschapshonden en waakhonden, en met de juiste zorg en training kunnen ze een geweldige aanvulling zijn op elk gezin.

Plaats een reactie