Hoe lang is een hond loops?

Honden(teven), ondergaan een natuurlijk fysiologisch proces dat bekend staat als de “loopsheid” of “cyclus.” Deze cyclus is vergelijkbaar met de menstruatiecyclus bij mensen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. De duur van de loopsheid varieert tussen honden en hangt af van verschillende factoren, waaronder het ras, de leeftijd en de gezondheid van de hond. In dit uitgebreide stuk zullen we de loopsheid van honden in detail bespreken, inclusief de duur en de fasen.

Wat is Loopsheid bij Honden?

Loopsheid is het proces waarbij vrouwelijke honden vruchtbaar worden en zich kunnen voortplanten. Het is een natuurlijk biologisch fenomeen dat wordt gereguleerd door hormonen. Tijdens de loopsheid doorloopt een teef verschillende fasen, met specifieke gedrags- en fysiologische veranderingen.

Fasen van Loopsheid

De loopsheid van een hond is verdeeld in vier hoofdfasen:

1. Proestrus: Dit is de eerste fase van de loopsheid en duurt meestal 9 tot 11 dagen, hoewel het kan variëren. Tijdens deze fase zal de teef bloederige vaginale afscheiding hebben. Ze kan ook aantrekkelijker zijn voor mannelijke honden, hoewel ze meestal nog niet bereid is om te paren. Gedurende deze tijd kan de teef meer aandacht krijgen van andere honden, die haar geur kunnen ruiken.

2. Estrus (Hitte): De tweede fase, estrus, duurt meestal 9 tot 11 dagen en begint direct na proestrus. Tijdens deze fase wordt de vaginale afscheiding roze of lichter van kleur en minder bloederig. Dit is het moment waarop de teef daadwerkelijk vruchtbaar is en bereid is om te paren. Ze kan mannelijke honden accepteren voor dekking.

3. Metestrus (Diestrus): Metestrus is de derde fase en duurt ongeveer 60 tot 90 dagen, ongeacht of de teef zwanger is of niet. Als er geen zwangerschap optreedt, keert de teef terug naar haar normale toestand. Als ze wel zwanger is, zal de zwangerschap zich in deze fase ontwikkelen.

4. Anestrus: Anestrus is de laatste fase en is de periode tussen de opeenvolgende loopsheidcycli. Tijdens deze periode is de teef niet vruchtbaar en vertoont ze geen tekenen van loopsheid.

Duur van Loopsheid

Over het algemeen duurt de hele loopsheidcyclus, inclusief proestrus, estrus, metestrus en anestrus, ongeveer 6 maanden. Dit betekent dat een teef ongeveer tweemaal per jaar loops wordt. De proestrus- en estrusfasen zijn de meest opvallende en herkenbare fasen van loopsheid, en ze duren meestal samen ongeveer 18 tot 22 dagen.

Factoren die de Duur van Loopsheid Beïnvloeden

De duur van de loopsheid kan variëren van hond tot hond en kan worden beïnvloed door verschillende factoren:

1. Ras: Sommige rassen hebben mogelijk kortere of langere loopsheidcycli dan andere.

2. Individuele Variatie: Elke hond is anders. De duur van de loopsheid kan variëren op basis van de genetica en de gezondheid van de hond.

3. Leeftijd: Jonge teven kunnen kortere loopsheidcycli hebben dan oudere teven.

4. Omgevingsfactoren: Omgevingsfactoren en zelfs de aanwezigheid van mannelijke honden in de buurt kunnen van invloed zijn op de loopsheidcyclus.

Zorg en Aandacht Tijdens Loopsheid

Tijdens de loopsheid heeft een teef speciale zorg en aandacht nodig. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

1. Bescherming: Tijdens proestrus en estrus is de teef vatbaar voor ongewenste paringen. Als je niet van plan bent om te fokken, moet je ervoor zorgen dat ze niet in contact komt met mannelijke honden. Dit kan betekenen dat je haar tijdelijk binnen moet houden of onder toezicht moet houden tijdens wandelingen.

2. Hygiëne: Je moet de teef regelmatig controleren en haar schoon houden omdat er bloederige afscheiding kan optreden. Er zijn ook speciale broekjes en luiers voor honden beschikbaar om te helpen bij het opvangen van de afscheiding.

3. Dierenartsbezoek: Overweeg een dierenarts te raadplegen om te bevestigen dat je hond gezond is en om eventuele vragen over loopsheid te bespreken.

Sterilisatie en Anticonceptie

Als je niet van plan bent om te fokken, is sterilisatie een optie om de loopsheidcyclus te beëindigen. Sterilisatie (ook wel bekend als castratie bij vrouwelijke honden) is een chirurgische ingreep waarbij de eierstokken en vaak ook de baarmoeder worden verwijderd. Hierdoor stopt de loopsheid volledig. Deze procedure wordt vaak aanbevolen om ongewenste zwangerschappen te voorkomen en om het risico op bepaalde gezondheidsproblemen bij oudere teven te verminderen.

Kortom, de duur van de loopsheid bij honden kan variëren, maar de hele cyclus duurt meestal ongeveer 6 maanden, met de meest opvallende fasen, proestrus en estrus, die samen ongeveer 18 tot 22 dagen duren. Het is belangrijk om goed voor je hond te zorgen tijdens deze periode en eventuele vragen of zorgen met een dierenarts te bespreken. Als je niet van plan bent om te fokken, overweeg dan sterilisatie als een effectieve methode om de loopsheid te beëindigen en de gezondheid van je hond te bevorderen.

Plaats een reactie