Estrela Mountain Dog

De Estrela Mountain Dog, ook wel bekend als de Cão da Serra da Estrela, is een indrukwekkend en majestueus hondenras dat zijn oorsprong vindt in de bergachtige regio’s van Portugal. Dit ras staat bekend om zijn moed, intelligentie en onwankelbare loyaliteit. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken, geschiedenis, verzorging en enkele interessante feiten over de Estrela Mountain Dog.

Land van oorsprong

De Estrela Mountain Dog is een van de oudste rassen van Portugal en heeft zijn naam te danken aan de Serra da Estrela, een bergketen in het centrale deel van het land. Dit ras is al eeuwenlang een onmisbare metgezel voor de herders in deze regio, waar het werd gebruikt om kuddes te beschermen tegen wolven en andere roofdieren.

Karakter

De Estrela Mountain Dog staat bekend om zijn moed en waakzaamheid, maar is ook een zeer aanhankelijk en loyaal ras. Deze honden zijn zeer gehecht aan hun familie en zijn bijzonder goed met kinderen. Ze zijn intelligent en leergierig, maar kunnen ook koppig en onafhankelijk zijn, wat een consequente en geduldige training vereist.

Hoewel ze van nature waakzaam zijn, zijn Estrela Mountain Dogs over het algemeen niet agressief. Ze zijn gereserveerd tegenover vreemden, maar zullen niet aanvallen tenzij ze een directe bedreiging voor hun familie waarnemen. Dit maakt hen uitstekende waakhonden.

Afmeting en levensverwachting

De Estrela Mountain Dog is een groot en krachtig ras. Reuen bereiken een hoogte van 65 tot 75 cm bij de schouder en wegen tussen de 45 en 60 kg. Teven zijn iets kleiner, met een hoogte van 62 tot 68 cm en een gewicht van 35 tot 45 kg.

Wat betreft de levensverwachting, kunnen Estrela Mountain Dogs gemiddeld 12 tot 15 jaar oud worden. Dit is vrij lang voor een ras van hun grootte, en kan worden toegeschreven aan hun robuuste gezondheid en het feit dat ze zijn gefokt om te overleven in de ruige berglandschappen van Portugal.

Geschiedenis

De exacte oorsprong van de Estrela Mountain Dog is onbekend, maar het ras is al honderden jaren aanwezig in de Serra da Estrela. Ze werden oorspronkelijk gefokt om kuddes schapen en geiten te beschermen tegen roofdieren, en hun moed en waakzaamheid zijn legendarisch in Portugal.

Hoewel ze in hun thuisland altijd populair zijn geweest, zijn Estrela Mountain Dogs pas recentelijk bekend geworden in andere delen van de wereld. Ze worden nu gewaardeerd als gezelschapshonden en waakhonden, en hun indrukwekkende uiterlijk en loyale karakter hebben hen veel fans opgeleverd.

Uitstraling

De Estrela Mountain Dog is een indrukwekkend dier, met een krachtige bouw en een dikke, weelderige vacht. Ze hebben een brede borst en sterke, gespierde benen, en hun staart is lang en gebogen. Hun vacht kan kort of lang zijn, en komt in een reeks van kleuren, waaronder fawn, wolfsgrijs en geel.

Hun gezichtsuitdrukking is alert en intelligent, met donkere, amandelvormige ogen en een zwarte neus. Hun oren zijn middelgroot en hangen naar beneden, en hun gezicht is vaak versierd met een kenmerkende “leeuwenmanen”.

Verzorging

De Estrela Mountain Dog heeft een dikke dubbele vacht die regelmatige verzorging vereist. Ze moeten minstens een keer per week worden geborsteld om klitten en matten te voorkomen, en vaker tijdens het ruiperiode. Ze zijn geen zware shedders, maar ze kunnen wel een aanzienlijke hoeveelheid haar verliezen tijdens de seizoenswisselingen.

Wat betreft lichaamsbeweging, hebben deze honden een matige tot hoge energiebehoefte. Ze hebben dagelijks lange wandelingen of speelsessies nodig, en ze zullen ook genieten van activiteiten zoals wandelen, zwemmen of apporteren.

Leuke wetenswaardigheden

  • De Estrela Mountain Dog is een van de oudste rassen van Portugal, en er wordt aangenomen dat ze al meer dan 2000 jaar bestaan.
  • Ze zijn vernoemd naar de Serra da Estrela, de hoogste bergketen van Portugal.
  • Hoewel ze van nature waakzaam zijn, zijn Estrela Mountain Dogs ook bekend om hun geduld en tolerantie, vooral met kinderen.
  • Ze hebben een zeer luide en unieke blaf, die vaak wordt omschreven als een “havikschreeuw”. Dit was een nuttige eigenschap voor een waakhond in de bergen, omdat het geluid kilometers ver kon dragen.

Samenvattend, de Estrela Mountain Dog is een indrukwekkend en veelzijdig ras dat zowel als waakhond als gezelschapshond kan dienen. Ze zijn moedig, intelligent en loyaal, en hoewel ze een stevige hand en veel beweging nodig hebben, kunnen ze een geweldige aanvulling zijn op het juiste gezin.

Plaats een reactie