Engelse Setter

De Engelse Setter is een hondenras dat bekend staat om zijn vriendelijke en zachte karakter. Dit ras, dat zijn oorsprong vindt in Engeland, is een favoriet onder hondenliefhebbers vanwege zijn schoonheid, intelligentie en veelzijdigheid. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken, geschiedenis, verzorging en enkele interessante feiten over de Engelse Setter.

Land van oorsprong

De Engelse Setter vindt zijn oorsprong in Engeland, waar het ras in de 19e eeuw werd ontwikkeld. Het ras is een kruising tussen verschillende rassen, waaronder de Spaanse Pointer, de Springer Spaniel en de Water Spaniel. Het doel was om een hond te creëren die zowel goed was in het opsporen van wild als in het apporteren ervan.

Karakter

Engelse Setters staan bekend om hun vriendelijke en zachte karakter. Ze zijn zeer sociaal en houden ervan om tijd door te brengen met hun gezin. Ze zijn ook zeer intelligent en leergierig, wat betekent dat ze relatief gemakkelijk te trainen zijn. Hier zijn enkele kenmerken van het karakter van de Engelse Setter:

  • Vriendelijk: Engelse Setters zijn zeer vriendelijke honden die goed overweg kunnen met zowel mensen als andere dieren.
  • Zacht: Ze hebben een zachte aard en zijn zeer aanhankelijk. Ze houden ervan om te knuffelen en tijd door te brengen met hun gezin.
  • Intelligent: Engelse Setters zijn zeer intelligent en leergierig. Ze houden ervan om nieuwe dingen te leren en zijn relatief gemakkelijk te trainen.
  • Energiek: Ondanks hun zachte aard, zijn Engelse Setters zeer energieke honden die veel beweging nodig hebben.

Afmeting en levensverwachting

Engelse Setters zijn middelgrote tot grote honden. De gemiddelde hoogte voor mannetjes is tussen de 65 en 68 cm, terwijl vrouwtjes meestal tussen de 61 en 65 cm hoog zijn. Wat betreft gewicht, mannetjes wegen meestal tussen de 25 en 36 kg, terwijl vrouwtjes tussen de 20 en 32 kg wegen.

De levensverwachting van een Engelse Setter is tussen de 10 en 12 jaar. Dit kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, dieet en levensstijl.

Geschiedenis

De Engelse Setter heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Het ras werd oorspronkelijk ontwikkeld in Engeland door Sir Edward Laverack, die het ras fokte voor de jacht. De honden werden getraind om stil te staan en te wijzen naar het wild, vandaar de naam ‘setter’.

In de loop der jaren is het ras verder ontwikkeld en aangepast. Hoewel ze nog steeds worden gebruikt voor de jacht, zijn Engelse Setters tegenwoordig ook populaire gezelschapshonden.

Uitstraling

Engelse Setters zijn prachtige honden met een elegante en sierlijke uitstraling. Ze hebben een middellange tot lange vacht die zijdeachtig en golvend is. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, zwart, bruin en citroen.

Ze hebben een sterke en atletische bouw, wat een weerspiegeling is van hun jachterfgoed. Hun ogen zijn meestal donkerbruin van kleur en hebben een zachte en vriendelijke uitdrukking.

Verzorging

Engelse Setters hebben een middellange tot lange vacht die regelmatige verzorging vereist. Ze moeten minstens een paar keer per week worden geborsteld om klitten en matten te voorkomen. Ze moeten ook regelmatig worden gewassen om hun vacht schoon en gezond te houden.

Naast de vachtverzorging hebben Engelse Setters ook veel beweging nodig. Ze zijn zeer energieke honden en hebben dagelijks lange wandelingen of speelsessies nodig. Ze houden ook van mentale stimulatie, dus het is een goed idee om ze te trainen of ze puzzels en speelgoed te geven om hun geest bezig te houden.

Leuke wetenswaardigheden

Er zijn veel interessante feiten over de Engelse Setter. Hier zijn er een paar:

  • De naam ‘setter’ komt van de manier waarop deze honden werden getraind om te ‘zetten’ (of te wijzen) naar het wild tijdens de jacht.
  • Engelse Setters zijn zeer veelzijdige honden. Ze zijn niet alleen geweldige jachthonden, maar ook uitstekende gezelschapshonden, showhonden en zelfs therapiehonden.
  • Ze zijn ook zeer vocaal en staan bekend om hun ‘gesprekken’ met hun eigenaren. Ze kunnen verschillende geluiden maken, waaronder blaffen, janken en zelfs ‘praten’.

De Engelse Setter is een prachtig hondenras met een rijke geschiedenis en een liefdevol karakter. Of je nu op zoek bent naar een jachthond, een showhond of gewoon een trouwe metgezel, de Engelse Setter is zeker een ras dat het overwegen waard is.

Plaats een reactie