Chinese Crested (Naakthond)

De Chinese Crested, ook wel bekend als de Naakthond, is een uniek en fascinerend hondenras. Dit ras, dat zijn oorsprong vindt in China, is bekend om zijn onderscheidende uiterlijk en charmante persoonlijkheid. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken, geschiedenis, verzorging en interessante feiten over de Chinese Crested.

Land van oorsprong en geschiedenis

Hoewel de Chinese Crested zijn naam te danken heeft aan China, is de precieze oorsprong van dit ras onbekend. Er wordt aangenomen dat de Chinese Crested afstamt van Afrikaanse of Mexicaanse haarloze honden die door Chinese handelaren op hun zeereizen werden meegenomen. De Chinezen hebben deze honden verder ontwikkeld en verfijnd, waardoor het ras zoals we dat vandaag kennen is ontstaan.

De Chinese Crested werd voornamelijk gebruikt als rattenvanger op Chinese handelsschepen. Ze waren ook geliefd als gezelschapshonden en werden vaak aan boord van schepen gehouden om de bemanning gezelschap te houden tijdens lange zeereizen. Het ras werd in de 19e eeuw naar Europa gebracht en werd in de jaren 1880 in Amerika geïntroduceerd.

Karakter

De Chinese Crested staat bekend om zijn vriendelijke en levendige karakter. Ze zijn zeer aanhankelijk en houden ervan om tijd door te brengen met hun menselijke familie. Dit ras is ook bekend om zijn intelligentie en leergierigheid, wat hen relatief gemakkelijk te trainen maakt.

Chinese Cresteds zijn over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren, hoewel ze soms terughoudend kunnen zijn tegenover vreemden. Ze zijn ook gevoelig en hebben een sterke behoefte aan menselijk gezelschap, wat betekent dat ze niet graag alleen worden gelaten.

Afmeting en levensverwachting

De Chinese Crested is een klein hondenras. Volwassen honden bereiken een hoogte van ongeveer 28 tot 33 cm en wegen tussen de 4 en 5 kg. Ondanks hun kleine formaat zijn ze behoorlijk atletisch en hebben ze een verrassend uithoudingsvermogen.

Wat betreft de levensverwachting, kunnen Chinese Cresteds een behoorlijk lange levensduur hebben. Met de juiste zorg en voeding kunnen ze gemiddeld 13 tot 15 jaar oud worden, hoewel sommige honden zelfs de leeftijd van 20 jaar kunnen bereiken.

Uitstraling

De Chinese Crested is misschien wel het meest bekend om zijn onderscheidende uiterlijk. Dit ras komt in twee variëteiten: de Hairless en de Powderpuff. De Hairless variëteit heeft zachte, zijdeachtige haren op het hoofd (de “kuif”), de poten (“sokken”) en de staart (“pluim”), maar is verder haarloos. De Powderpuff variëteit heeft een volledige vacht van zacht, zijdeachtig haar.

Beide variëteiten hebben een slank en sierlijk lichaam met een fijne botstructuur. Ze hebben grote, amandelvormige ogen die meestal donker van kleur zijn. Hun oren zijn groot en staan rechtop, wat bijdraagt aan hun alerte en nieuwsgierige uitstraling.

Verzorging

De verzorging van een Chinese Crested kan variëren afhankelijk van de variëteit. De Hairless variëteit heeft speciale zorg nodig voor de huid, omdat deze gevoelig is voor zonnebrand, acne en droogheid. Ze moeten regelmatig worden ingesmeerd met zonnebrandcrème en hun huid moet regelmatig worden gehydrateerd.

De Powderpuff variëteit heeft regelmatige borstelbeurten nodig om hun vacht zacht en klitvrij te houden. Beide variëteiten hebben regelmatige gebitsreiniging nodig, omdat ze gevoelig kunnen zijn voor tandproblemen.

Leuke wetenswaardigheden

Er zijn veel interessante feiten over de Chinese Crested. Hier zijn er een paar:

  • De Chinese Crested heeft een aantal keren de titel “Lelijkste Hond ter Wereld” gewonnen. Ondanks deze titel, worden ze door hun eigenaren en liefhebbers van het ras als uiterst charmant en aantrekkelijk beschouwd.
  • Ze hebben een opmerkelijk vermogen om te klimmen en kunnen vaak worden gevonden op hoge plaatsen zoals de rugleuning van de bank of de vensterbank.
  • De Chinese Crested heeft een rol gespeeld in verschillende films en tv-shows, waaronder “102 Dalmatiërs” en “How to Lose a Guy in 10 Days”.

De Chinese Crested is een uniek en charmant hondenras dat een geweldige aanvulling kan zijn op veel gezinnen. Met hun vriendelijke en aanhankelijke aard, hun intelligentie en hun onderscheidende uiterlijk, is het geen wonder dat dit ras over de hele wereld geliefd is.

Plaats een reactie