Bernese Mountain Dog

De Bernese Mountain Dog, ook wel bekend als de Berner Sennenhond, is een indrukwekkend en majestueus hondenras dat bekend staat om zijn vriendelijke en loyale karakter. Dit ras, dat zijn oorsprong vindt in Zwitserland, is een favoriet bij veel hondenliefhebbers vanwege zijn unieke combinatie van schoonheid, kracht en vriendelijkheid. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken, geschiedenis, verzorging en leuke feiten over de Bernese Mountain Dog.

Oorsprong en geschiedenis

De Bernese Mountain Dog is een van de vier Sennenhondenrassen die afkomstig zijn uit de Zwitserse Alpen. De naam ‘Sennenhond’ verwijst naar de Alpenherders, de ‘Senn’, die deze honden gebruikten om hun vee te hoeden en te beschermen. De Bernese Mountain Dog is specifiek afkomstig uit het kanton Bern, vandaar zijn naam.

De Bernese Mountain Dog werd oorspronkelijk gebruikt als werkhond op boerderijen. Ze werden ingezet voor het drijven van vee, het trekken van karren en het bewaken van het erf. Ondanks hun grootte en kracht, staan ze bekend om hun geduld en zachtaardigheid, waardoor ze uitstekend met kinderen kunnen omgaan.

Uiterlijk en afmetingen

De Bernese Mountain Dog is een grote en krachtige hond. Reuen bereiken een hoogte van 64 tot 70 cm bij de schouder, terwijl teven iets kleiner zijn met een hoogte van 58 tot 66 cm. Het gewicht varieert van 36 tot 50 kg voor reuen en 36 tot 48 kg voor teven.

Ze hebben een opvallende driekleurige vacht: zwart, wit en roest. Het grootste deel van hun lichaam is bedekt met dik, zwart haar, met wit op hun borst, voeten, staartpunt en een symmetrische witte “Zwitserse kruis” op hun voorhoofd. De roestkleurige markeringen bevinden zich boven de ogen, aan de zijkanten van de mond, op de borst en aan de zijkanten van de benen.

Karakter

De Bernese Mountain Dog staat bekend om zijn vriendelijke en loyale karakter. Ze zijn zeer aanhankelijk en vormen sterke banden met hun familie. Ze zijn ook zeer goed met kinderen en andere huisdieren, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn.

Hoewel ze vriendelijk en zachtaardig zijn, zijn Bernese Mountain Dogs ook waakzaam en beschermend. Ze zullen hun familie en hun territorium beschermen als ze denken dat er gevaar dreigt. Ondanks hun grootte zijn ze niet agressief en zullen ze alleen handelen als ze denken dat het nodig is.

Verzorging

De Bernese Mountain Dog heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatige verzorging vereist. Ze moeten minstens een keer per week grondig worden geborsteld om klitten en matten te voorkomen. Tijdens de ruiperiodes, meestal in de lente en de herfst, zullen ze meer verzorging nodig hebben.

Ze hebben ook regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dit kan bestaan uit dagelijkse wandelingen, speeltijd in de tuin, of activiteiten zoals trekken of behendigheidstraining.

Levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van een Bernese Mountain Dog is helaas relatief kort in vergelijking met andere hondenrassen, meestal tussen de 7 en 10 jaar. Dit is grotendeels te wijten aan hun grootte en aan genetische gezondheidsproblemen die in het ras voorkomen, zoals heupdysplasie en bepaalde soorten kanker.

Leuke wetenswaardigheden

Enkele leuke feiten over de Bernese Mountain Dog:

  • Ze zijn een van de vier Sennenhondenrassen, samen met de Appenzeller Sennenhond, de Entlebucher Sennenhond en de Grote Zwitserse Sennenhond.
  • Ze zijn het enige Sennenhondenras met een lange, zijdeachtige vacht.
  • Ze zijn zeer intelligent en leren snel, maar ze kunnen ook een beetje koppig zijn.
  • Ze zijn uitstekende therapie- en hulphonden vanwege hun geduldige en zachte aard.

De Bernese Mountain Dog is een prachtig hondenras dat veel te bieden heeft. Met hun vriendelijke en loyale karakter, hun indrukwekkende uiterlijk en hun sterke werkethiek, zijn ze een geweldige aanvulling op veel gezinnen. Hoewel ze een aanzienlijke hoeveelheid verzorging en lichaamsbeweging nodig hebben, en hun levensverwachting helaas kort is, zijn de vreugde en het gezelschap dat ze bieden onbetaalbaar.

Plaats een reactie